Alternatieve Vierdaagse 2021: Walk for Airpower

In het kader van de stimuleringsregeling Duurzaam Inzetbaar Yourself (DIY) heeft de Vakgroep Militaire Sport CLSK de alternatieve Vierdaagse 2021 georganiseerd: Walk for Airpower. Tijdens deze alternatieve Vierdaagse liepen CLSK-medewerkers zelfstandig verschillende afstanden. Het doel van dit project was om CLSK-medewerkers te stimuleren om op een leuke en laagdrempelige manier aan hun gezondheid te werken.

Na de editie van vorig jaar werd ook de Vierdaagse van 2021 vanwege corona afgelast. Het grootste wandelevenement ter wereld (mét militair karakter) ging weer aan veel liefhebbers voorbij. Daarom hebben 1.000 CLSK-medewerkers van 28 juni t/m 2 juli een alternatieve Vierdaagse gelopen. De Walk for Airpower werd zelfstandig uitgevoerd, individueel of in groepjes van maximaal 4 personen. Deelnemers kregen vijf dagen de tijd om vier wandelingen te maken van minimaal 5 kilometer, in plaats van de klassieke 4×40 kilometer.

Tekst gaat verder onder de video.


Laagdrempelig karakter

De Walk for Airpower had een laagdrempelig karakter omdat deelnemers zelf hun wandelingen planden en bepaalden waar, hoe ver en met wie ze liepen. Omdat het geen competitie was, bepaalden deelnemers zelf welke afstand ze wilden lopen.

Resultaat

Door het thuiswerken en het sluiten van sportzalen binnen en buiten Defensie werd er gemiddeld niet voldoende bewogen. De Walk for Airpower was daarom bedoeld om dagelijkse beweging van CLSK-medewerkers te stimuleren, ook na afloop van het evenement. Wandelen is een eenvoudige manier om conditie op te bouwen en kent veel gezondheidsvoordelen. Zo verlaagt het de kans op diabetes en het is goed voor hart en bloedvaten. Zelfs het lopen van de kortste afstand (5 kilometer) van de Walk for Airpower voldoet aan de aanbevolen dagelijkse beweegnorm. Met de Walk for Airpower werd daarom de laagdrempeligheid van duurzame inzetbaarheid onderstreept. Werknemers bleven bewegen en moedigden elkaar aan, wat het saamhorigheidsgevoel ten goede kwam.

ASD heeft in 2021 het project Walk for Airpower gesubsidieerd. ASD wil met de stimuleringsregeling Duurzaam Inzetbaar Yourself (DIY) zo veel mogelijk verschillende en vernieuwende ideeën ondersteunen. Heb jij ook een goed idee waar nog niet eerder subsidie voor is aangevraagd? Dien dan je voorstel in!

Vaardigheden

Gepubliceerd op

1 juli 2021