Vitaliteitsboost van het TCD

Het Talencentrum Defensie (TCD) heeft door middel van een vitaliteitsboost haar medewerkers een extra stimulans gegeven om meer te bewegen. Mede door de coronasituatie is namelijk een groot gedeelte van de werkdag zittend doorgebracht. Met een teamchallenge en een online voedingsprogramma heeft de vitaliteitsboost vorm gekregen.

Zitten is het nieuwe roken. We zitten te veel en bewegen te weinig. Aangezien wij als mens gemaakt zijn om vooral te bewegen, heeft dit vele zitten negatieve gevolgen voor de gezondheid. Het TCD heeft de Passo Challenge ingezet als vitaliteitsboost om haar medewerkers op een speelse manier meer te laten bewegen. De Passo Challenge is een laagdrempelig virtueel wandelspel waarin verschillende teams het tegen elkaar opnemen om zoveel mogelijk stappen te zetten.

Passo Challenge

De TCD-medewerkers kregen ieder een activity tracker en toegang tot een eigen dashboard. In dit dashboard hebben ze gezien hoeveel stappen zij zelf op een dag zetten, hoeveel hun teamgenoten wandelden en wat de tussenstand van de competitie was. Over een periode van drie maanden zijn hun stappen bijgehouden. Uiteindelijk heeft het team met de hoogste score een prijs gewonnen.

Tekst gaat verder onder de video.

Gezonde voeding

Naast het gebruik van de Passo Challenge, wilde het TCD in het kader van de vitaliteitsboost ook aandacht schenken aan gezonde voeding. Middels een online voedingsprogramma bood het TCD haar medewerkers informatie over gezonde voeding en recepten.

Resultaat van de vitaliteitsboost

Met de vitaliteitsboost beoogt het TCD de vitaliteit van haar medewerkers te bevorderen. Dit project vormt een eerste aanzet om meer te bewegen en meer aandacht te besteden aan gezonde voeding. Het prikkelt de intrinsieke motivatie van medewerkers en activeert hen om verder zelf aan de slag te gaan. De vitaliteitsboost is niet alleen een stimulans voor een gezonde levensstijl, maar werkt ook bevorderlijk voor de onderlinge contacten binnen het TCD. Door het ‘samen’ presteren wordt indirect aan teambuilding gewerkt.

ASD heeft in 2020 het project TCD Vitaliteitsboost gesubsidieerd. ASD wil met de stimuleringsregeling Duurzaam Inzetbaar Yourself (DIY) zo veel mogelijk verschillende en vernieuwende ideeën ondersteunen. Heb jij ook een goed idee waar nog niet eerder subsidie voor is aangevraagd? Dien dan je voorstel in!

Vaardigheden

Gepubliceerd op

1 juli 2021